Το έθιμο με τα καραβάκια ανήμερα της εορτής της πολιούχου Δράμας Αγίας Βαρβάρας

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου ανήμερα της εορτής της πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας πολλοί από τους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας παραυρέθηκαν στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, όχι οργανωμένα σαν σχολείο, αλλά ο καθένας με την οικογένειά του και ανάλογα με το πρόγράμμά του. Ο λόγος της συνάθροισης είναι το έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια και δημιουργεί υπέροχες εικόνες (κάποιες φωτογραφίες δικές μας ή από διαδικτυακές αναρτήσεις Δραμινών μπορείτε να τις δείτε εδώ). 

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν... ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η πόλη μας τιμά τη μνήμη της πολιούχου της.

Το θρύλο αυτό ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, όπου την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο. Την ίδια μέρα οινοικοκυρές φτιάχνουν από νωρίς το γλύκισμα «Βαρβάρα», μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα από σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, καρύδια, αλλά και άλλους σπόρους, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της κάθε δραμινής νοικοκυράς. Η γλυκιά σούπα «Βαρβάρα», που μοιάζει με το κολυβόζουμο, είναι ένα έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία. Αυτές τις πληροφορίες μαζί με πανέμορφες εικόνες μπορείτε να δείτε στο βίντεο που "αλιεύσαμε" από διαδικτυακό κανάλι, το επεξεργαστήκαμε και σας το παρουσιάζουμε σε τρεις συνέχειες.

 

 

 

Ετικέτες :