Εκδήλωση για την επέτειο του 40

Την Τετάρτη 27/10/2021 τιμήσαμε, με μία λιτή εκδήλωση στο σχολείο μας, τη μνήμη των αγωνιστών του 40. Στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν απλά η εξιστόρηση των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου αλλά η τοποθέτηση της αντίστασης των Ελλήνων στο ευρύτερο πλαίσιο του Β παγκοσμίου πολέμου. Θεωρήσαμε ότι όταν γνωρίζει κάποιος πως μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, υποτάχθηκαν στη υπεροπλία των Γερμανών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε αντιλαμβάνεται καλύτερα το μεγαλείο ψυχής που κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, αλλά και η σύμπνοια που χαρακτήριζε σύσσωμο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Την ευθύνη για τη μετάδοση αυτής της αντίληψης ανέλαβε ο Διευθυντής του ΣΔΕ Δράμας ο οποίος μέσα από την εξιστόρηση των σημαντικότερων στιγμών του Β παγκοσμίου πολέμου κατέστησε σαφείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι σύμμαχοι μέχρι την τελική επικράτηση.

Οι εκπαιδευόμενοι έφυγαν από αυτήν την εκδήλωση πλούσιοι σε γνώσεις αλλά και σε προβληματισμούς. Ο ομιλητής έθεσε προς το τέλος της παρουσίασης μία σειρά ερωτημάτων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνησης και συζήτησης. Σε ποιους ανήκουν τα εδάφη; Γιατί συνεχίζουν οι άνθρωποι να πολεμούν μεταξύ τους από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα; Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τους πολέμους; Πως μπορούν να συνυπάρξουν διαφορετικοί πολιτισμοί και έθνη μέσα στα όρια ενός κράτους ή σε γειτονικά κράτη;

Φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Ετικέτες :