Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία ζουν. Τι είναι ζωή και τι θάνατος; Μπορούμε να ορίσουμε την κακία, την αρετή, τη δικαιοσύνη ή ακόμα και το αστείο; Έχει ο άνθρωπος καλή, κακή ή ουδέτερη προδιάθεση από τη στιγμή που γεννιέται; Αξίζει να προσπαθούμε για την επίτευξη ενός στόχου; Ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής;
Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα τέθηκαν ενώπιον των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Δράμας τη Δευτέρα 9/12/2019. Στην προσπάθεια αποσαφήνισης εννοιών και εύρεσης απαντήσεων μας βοήθησε η κα. Κατερίνα Χατζοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «Σὺν Ἀθηνᾷ».
Δεδομένου ότι η συμπυκνωμένη σοφία τόσων αιώνων μας προσφέρεται απλόχερα κρίναμε σαν σχολείο ότι είναι κρίμα να μη γνωρίζουν οι εκπαιδευόμενοί μας την ύπαρξή της. Για το λόγο αυτό οργανώθηκε, με πρόταση και επιμέλεια του διευθυντή του σχολείου κ. Καριπίδη Νίκου, ένα εργαστήριο με θέμα «Εισαγωγή στη φιλοσοφία» στα πλαίσια του οποίου οργανώθηκε και η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Η προσκεκλημένη ομιλήτρια κατάφερε με μία συνοπτική, αλλά συγχρόνως περιεκτική ομιλία, να μας γνωρίσει τα κοινά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχθηκε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις της. Μας βοήθησε επίσης να κατανοήσουμε ότι η φιλοσοφία δεν αποτελεί ένα θεωρητικό, αλλά ένα απολύτως πρακτικό πεδίο γνώσεων, καθώς δίνει λύσεις, απαντήσεις και διεξόδους σε καθημερινά προβλήματα.
Η πρώτη επαφή με τη φιλοσοφία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων οι οποίοι εξέφρασαν απορίες, αλλά και διαφωνίες πάνω στα θέματα που έθεσε η ομιλήτρια. Η διάθεσή τους αυτή ταυτίζεται με το στόχο και τη μέθοδο της φιλοσοφίας, η οποία αναζητά την αλήθεια μέσα από μία εξαντλητική διαδικασία ελέγχου όλων των απόψεων. Έπεται η συνέχεια...

Φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση μπορείτε να δείτε εδώ .

Ετικέτες :