Μία διαφορετική ενημέρωση για το κρασί

Αρχικά σκεφτήκαμε να προσκαλέσουμε τον κ. Ανθίτσα Ιωάννη στο πλαίσιο του project που ασχολείται με την παραγωγή του κρασιού. Στη συνέχεια όμως αντιληφθήκαμε ότι η ιστορία του ξεπερνούσε τα όρια του κρασιού και μιλούσε για το πάθος και τα κίνητρα που ωθούν τον άνθρωπο σε ενέργεια και δημιουργία. Και αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. 

Ο κ. Ανθίτσας τελείωσε τις σπουδές του στην πληροφορική και διορίστηκε ως εκπαιδευτικός σε ένα σχολείο της Δράμας. Η πραγματική του όμως αγάπη ήταν η γεωπονία και βρήκε τον τρόπο να εκδηλωθεί όταν αποφάσισε να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια του αμπελιού. Από εκεί και πέρα η ιστορία του ήταν γεμάτη διδάγματα. Η γνώση της πληροφορικής τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα να ανακαλύψει μέσω του διαδικτύου τις βασικές πληροφορίες που χρειαζόταν για να ξεκινήσει. Οι κοινωνικές συναναστροφές πρόσθεσαν στη γνώση αυτή την προσωπική εμπειρία του κάθε ερασιτέχνη αμπελλοκαλιεργητού. Και η κατάρτιση ολοκληρώθηκε με τη φοίτησή του στο ΤΕΙ Οινολογίας της Δράμας, ένα πραγματικά εξαίρετο τμήμα που παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης των πιο πρόσφατων επιστημονικών γνώσεων. Η προσπάθεια αυτή ανταμείφθηκε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης επί δύο συνεχόμενενα έτη στο διαγωνισμό οίνου και αποσταγμάτων που διεξάγεται στη Δράμα και στον οποίο λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 200 δείγματα από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. 

Τι μάθαμε από αυτήν την επίσκεψη. Ότι το κίνητρο είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που επηρεάζει τη επιτυχία μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ότι ο συνδυασμός της άτυπης γνώσης (διαδίκτυο, συζητήσεις) και αυτής που παρέχεται από την τυπική εκπαίδευση (πανεπιστήμιο) είναι απαραίτητη προκειμένου να έχει κάποιος το μέγιστο αποτέλεσμα. Ότι η επιτυχία μπορεί κάποιες φορές να είναι θέμα τύχης αλλά ο μόνος τρόπος για να επαναληφθεί η επιτυχία είναι μέσω της εκπαίδευσης. Και φυσικά ότι ο ... οίνος εφραίνει καρδίαν ανθρώπου....

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ.

Ετικέτες :